Programmering twee identieke volledig geautomatiseerde zaaglijnen

Xella kalkzandsteenfabriek De Hazelaar BV, te Koningsbosch, produceert kalkzandsteen elementen met gestandaardiseerde afmetingen voor de bouwsector. Naast de gestandaardiseerde elementen worden er tevens project specifieke elementen geproduceerd. Denk hierbij aan hoekelementen of elementen voor onder een (schuine) dak. Dit wordt gedaan door gestandaardiseerde elementen op maat te zagen.

Programmering twee identieke volledig geautomatiseerde zaaglijnen

Voor het vergroten van de productiecapaciteit heeft Xella twee volledig geautomatiseerde zaaglijnen bijgeplaatst, waarvoor van Daal engineering BV de aansturing heeft ontwikkeld en geïmplementeerd.

De zaaglijnen bestaan onder andere uit een hoofdzaag en een afkortzaag, drie pick-and-place robots (waarvan twee uitgerust met een vacuüm plaat met raster verdeling), verscheidene bufferstation en een palletafhandeling. De robots plaatsen producten op transportbanden die onder de zagen door bewegen. De geometrie van een gezaagd product wordt bepaald door de combinatie zaagstand en de positie/oriëntatie van de producten op de transportbanden.

Tijdens de pre-engineering fase van dit project werd ons snel duidelijk dat de gewenste functionaliteit niet te realiseren is in enkel een PLC en SCADA programma’s. De voornaamste reden zijn de complexiteit de procesflow (niet lineair productverloop) en de uitgebreide visualisatie die noodzakelijk is om het productieproces inzichtelijk te maken. De oplossing was te vinden in het toevoegen van een overkoepelende “management” laag aan de automatisering. Deze procesafhandelings-applicatie is gerealiseerd in C# en verzorgt de volgende functionaliteit:

 • Inlezen en controleren van de zaagopdrachten
 • Bepaling van de product flow
 • Productvolging
 • Bepaling machine instellingen
 • Patroon berekening vacuüm raster
 • Coördinatie van de robots (pick-and-place posities bepaling)
 • PLC coördinatie
 • Proceswaardes logging (voor diagnose en KPI berekeningen).

De PLC (Siemens TIA Portal) wordt hiermee ontlast en is beurt enkel nog verantwoordelijk voor het aansturen van de losse componenten: o.a. de zaagverstellingen, transportband verloop.

Project:
Programmering twee identieke volledig geautomatiseerde zaaglijnen

Opdrachtgever:
Xella

Jaar:
2019

Kies een taal

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com